ابتدا نگاهی به محصول ژاپنی بی اندازیم. شاید بتوان گفت مدلی که امروز دعوت کرده ایم، یکی از زیباترین اتاق های کمری است که تاکنون روی خط تولید رفته. در واقع بر خلاف بسیاری از نسل های کمری، این بدنه فقط برای میانسالان ساخته نشده و دیدگاه جوانان را نیز مد نظر قرار داده است! از روبرو چراغ های کشیده و کاپوت برآمده اش در تلفیق با هارمونی مناسب خطوط، هم جذاب از آب درآمده و هم توانسته وقار یک اتومبیل خانوادگی را حفظ نماید. ورودی بزرگ هوای سپر نیز در عین حال که حالتی تهاجهی به اتومبیل بخشیده به ما یادآوری میکند که هنوز روی موتور بنزینی حساب ویژه ای باز شده و کمری هیبریدی، همچنان به هوای تازه نیاز مبرمی دارد. در قسمت جانبی، خطوط محو اما تاثیر گذاری دیده میشوند که فرم کلی بدنه را از سادگی کسالت بار دور نموده اند و متانت مناسبی به اتومبیل ارزانی داشته اند. و در انتها با چراغهایی خوش استیل و خطوطی ساده و شیک مواجه میشویم که ما را به یاد برادر پولدارتر تویوتا یعنی لکسس می اندازد. البته اتومبیل مورد تست به فیس امریکایی معروف است و نسخه آسیایی که ظاهری مابین کمری و آریون دارد به عقیده من از جذابیت ظاهری کمتری نسبت به این مدل برخوردار است. 

اما سوناتا ظاهر اسپرت تر و جوان پسندانه تری دارد و با جلو پنجره بزرگ و چراغ های خشمگینش، امروزی تر از محصول تویوتا به نظر میرسد. این دماغه خشن ضمن زیبایی از ابهت کافی هم بهره برده و حس قدرت و اعتماد به نفس را به بیننده منتقل میکند. در قسمت کناری نیز خط شانه پررنگ و قسمت های زاویه دار بدنه در افزایش جذابیتش تاثیرگذار بوده اند و بدن سوناتا را قدرتمند تر از کمری نشان داده اند. و در انتها با چراغهایی مدرن و سپری عضلانی روبرو هستیم که در کنار ریزه کاری هایی مثل بالچه روی صندوق، ترکیبی زیبا را به تصویر کشیده اند. به طور کلی به نظر میرسد که سوناتا بیشتر از محصول تویوتا اهل خودنمایی است و با خطوط و حجم های جسورانه، سعی کرده فالوور بیشتری برای خود جمع نماید!! اما از طرف دیگر کمری هم طراحی زیبا و پخته ای دارد و نمیشود به راحتی یکی از این دو را به عنوان برنده معرفی کرد. پس نتیجه را به نظر و سلیقه شما می سپاریم. 

طراحی داخلی
 


با گشودن درب تویوتا با محیطی دلچسب و با کیفیت روبرو میشویم که در عین سادگی زیباست و همزمان از ارگونومی مناسبی هم بهره میبرد. داشبورد نیز نه آنقدر ساده و زمخت طراحی شده که حوصله انسان را سر ببرد و نه آنقدر شلوغ، که با دیدنش گیج شویم. تازه نکاتی مثل دوخت منظم و تمیز چرم روی داشبود و نمایشگر نسبتاً بزرگ میانی توانسته اند کمی به حالت لوکس اتومبیل بی افزایند. همچنین فرمان و پشت آمپر نیز از جذابیت کافی برخوردارند و حس مناسبی به راننده ارزانی میدارند. البته شاید بگوئید که کابین یک اتومبیل چند صد میلیونی میتوانست زیباتر از این حرف ها باشد اما در مجموع طراحی داخلی کمری به راحتی نمره قبولی را بدست می آورد.

سری هم سوناتا بزنیم. راستش را بخواهید از هیوندای کمی بعید بود ولی درون این محصول نه از خطوط اغواگرایانه خبری هست و نه حجم های اغراق آمیز! گویا خودروساز کره ای دریافته که طراحی ساده، ماندگارتر و ارگونومیک تر از مدلهای شلوغ و فضایی است و از این رو به ساده سازی کابین روی آورده. البته شاید بتوان گفت که در سادگی برخی قسمت ها زیاده روی شده و از این رو گاهی دلمان برای همان مدل های قبلی تنگ میشود اما با توجه به اینکه رقیب امروز هم از خاندان بی آلایش تویوتا است، این مورد خیلی آزار دهنده به نظر نمیرسد. یکی از نکات جالب طراحی داخلی سوناتا استفاده از اشکال ذوزنقه ای در قسمت های مختلف کنسول میانی است که این امر باعث شده هماهنگی مناسبی بین جلو پنجره معروف هیوندای با کابین برقرار شود. جدای از اینها بدلیل رنگ بندی روشن تر و سقف پانوراما، محیط داخلی سوناتا کمی دلباز تر از کمری به چشم می آید. 

در مورد کیفیت همانطور که انتظار داشتیم تویوتا اندکی برتر ظاهر شد ولی اختلافشان در حدی نیست که خریداران سوناتا را از انتخاب پشیمان کند و حتی در برخی قسمت ها "مثل رودری های عقبی" وضعیت کاملاً برعکس و به نفع سوناتا می باشد. ضمناً خودروساز کره ای در مورد فضای سرنشینان عقب و صندوق بار هم شرایط بهتری دارد که این قضیه برای یک اتومبیل خانوادگی نکته مهمی به حساب می آید. البته این را هم در نظر داشته باشید که این فضای خوب صندوق به قیمت حذف لاستیک زاپاس تمام شده. 

تجهیزات

 


داخل کمری های فول آپشن وارد شده به کشور (نمونه مورد تست فول نیست) امکانات مختلفی از قبیل سیستم های ترمز و پایداری ABS, EBD, BA, VSC, TRC, SST ، ایربگ های کامل، نمایشگر لمسی، صندلی های برقی جلو، کروز کنترل، تهویه مطبوع اتوماتیک با امکان تنظیم دوگانه و دریچه برای سرنشینان پشتی، رادارهای نقطه کور، تصادف و حرکت بین خطوط، کروز کنترل هوشمند، گرمکن صندلی های جلو، آینه های جانبی برقی، آینه وسط الکتروکرومیک، شارژر وایرلس، سانروف چند حالته، امکان انتخاب حالت های رانندگی Eco، EV و نرمال، کیلس و استارتر دکمه ای و... گنجانده شده که در مجموع تجهیزات مناسبی به نظر میرسند اما با توجه به اینکه حتی کم آپشن ترین کمری های بازار هم قیمتی بالاتر از نمونه های فول آپشن سوناتا دارند و برخی از آپشن های مورد علاقه ایرانی ها در این محصول یافت نمیشود، میبایست امتیاز برتر این قسمت را به هیوندای بدهیم. 

مجهز ترین نمونه های سوناتا عرضه شده در کشور با امکاناتی نظیر سیستم های ترمز و پایداری ABS, EBD, ESC, VSM ، ترمز پارک برقی بهمراه سیستم اتوهلد، ایربگ های جلو/جانبی/پرده ای، آینه های جانبی برقی همراه با سیستم تاشو، سامانه ورود و استارت بدون کلید، سقف پانوراما با سانروف برقی، تهویه مطبوع اتوماتیک دوال بهمراه دریچه مجزا برای سرنشینان عقبی، گرمکن تمامی صندلی ها و سیستم تهویه صندلی های جلو، بلوتوث، صندوق عقب هوشمند، گرمکن فرمان، رادار نقطه کور، نمایشگر لمسی مرکزی، امکان انتخاب حالت های رانندگی Sport، Eco و Normal، پرده پشت سر برقی و پرده های جانبی دستی، صندلی های جلو برقی بهمراه 2 عدد حافظه برای تنظیمات راننده، چراغشوی، دوربین دنده عقب و سنسورهای پارک کامل و... از سرنشینان خود میزبانی مینمایند. 

ایمنی

 


در بخش ایمنی هر دو اتومبیل شرایط مناسبی دارند و در تست های سخت گیرانه "موسسه بیمه برای ایمنی بزرگراه ها" (IIHS)، نمرات خوبی بدست آورده اند. البته در برخی قسمت ها سوناتا مقداری بهتر بوده و در برخی دیگر کمری اندکی موفق تر ظاهر شده که در تصویر زیر میتوانید خلاصه گزارش این موسسه معتبر را ملاحظه کنید:


موتورها و توانایی های حرکتی

 


تویوتا به یک موتور بنزینی 2.5 لیتری و یک موتور الکتریکی کمکی مجهز شده که روی هم رفته 200 اسب بخار قدرت تولید مینمایند. اما سوناتا با موتور کوچک تر 2 لیتری پا میدان گذاشته که این پیشرانه در ترکیب با موتور برقی میتواند قدرت 193اسب بخار را در اختیارمان قرار دهد. البته برای شلوغ نشدن متن، مشخصات موتورهای برقی و بنزینی را بصورت تفکیک شده در یک جدول آورده ایم که میتوانید در انتهای مقاله مشاهده نمائید.
بد نیست به این نکته هم اشاره کنیم که هر دو اتومبیل به روش خودشان روی کاهش مصرف سوخت موتورهای بنزینی کار کرده اند که نتیجه اش کاهش قدرت موتور تویوتا و کاهش حجم و قدرت موتور سوناتا "نسبت به نمونه های غیر هیبریدی" بوده است. البته نگران نباشید چرا که موتورهای برقی نه تنها این کاهش قدرت و گشتاور را جبران نموده اند بلکه در مجموع، نیرو و شتاب بسیار بهتری را در اختیار شما قرار خواهند داد. 

ضمناً تویوتا کمری برای رسیدن به سرعت 100 کیلومتر بر ساعت تنها به 7.6 ثانیه زمان نیاز دارد که 1.7 ثانیه بهتر از شتاب رسمی سوناتا است و در عوض محصول هیوندای میتواند تا 192 کیلومتر بر ساعت به افزایش سرعت خود ادامه دهد که حدود 6 کیلومتر بیشتر از مسافر ژاپنی قصه ماست. 
اما از آنجایی که وظیفه اصلی یک اتومبیل هیبریدی پایین نگاه داشتن مصرف سوخت می باشد اجازه بدهید که روی این قسمت تمرکز بیشتری داشته باشیم. هم هیوندای و هم تویوتا امروز ما نسبت به برادران غیر هیبریدی خودشان کم مصرف تر هستند اما در مقایسه با یکدیگر، سوناتا با مصرف 4.7 لیتر در صد کیلومتر در شرایط رانندگی ترکیبی کمی برتر از کمری با مصرف 5.5 لیتر در شرایط مشابه ظاهر میشود. البته این اعداد زیادی خوش بینانه نوشته شده اند و با مقداری رانندگی سرعتی "که باطری ها را زودتر خالی میکند" درصد زیادی به این اعداد اضافه خواهد شد. نکته جالب تر اینکه اتومبیل های هیبریدی بر خلاف انواع معمولی ممکن است در جاده مصرف بیشتری از شهر داشته باشند که این قضیه مربوط به سرعت بالاتر و استفاده بیشتر از موتور بنزینی میباشد. در واقع شدت تفاوت مصرف سوخت یک اتومبیل هیبرید با نمونه ساده در شهر مشخص خواهد شد و در جاده این اختلاف کمتر خواهد بود. 
نکته دیگر اینکه باطری های سوناتا از نوع "لیتیوم پلیمر" هستند که نسبت به مدل "نیکل متال هیبراید" کمری به روز تر به نظر میرسند و موتور بنزینی هیوندای هم راندمان بالاتری "نسبت به حجم" ارائه میدهد. اما در کنار این دو مزیت یک مشکل هم برای میهمان کره ای وجود دارد و آن اینکه نسبت تراکم موتور سوناتا بسیار بالا است و در نتیجه حساسیت به کیفیت سوخت در این محصول بیش از کمری خواهد بود. ضمناً ناگفته نماند که موتور برقی کمری از قدرت و گشتاور بالاتری بهره میبرد. 
همانطور که میدانید هر دو اتومبیل امروزمان دیفرانسیل جلو هستند اما در مورد سیستم انتقال قدرت سیاست های متفاوتی را بکار گرفته اند. تویوتا همانند بسیاری از اتومبیل های هیبریدی گیربکس اقتصادی CVT را برای کمری انتخاب کرده اما هیوندای ترجیح داده از جعبه دنده 6 سرعته اتوماتیک برای محصولش استفاده کند. خوب هر کدام از این دو مزایای خود را دارند که در بخش بعدی اشاره کوچکی به آنها خواهیم کرد. 

تجربه رانندگی

 


هر دو اتومبیل از نظر دید به اطراف و حس تسلط شرایط خوبی به نسبت ابعاد بدنه دارند و از لحاظ راحتی صندلی ها و ارگونومی ادوات نیز نمره مناسبی بدست می آورند. فضای کابین هم برای تمامی سرنشینان کافی است و حتی با وجود کمتر بودن فاصله میان محورهای کمری، مشکلی در مورد فضای داخلی هیچکدامشان وجود ندارد. 
خودروها را آماده حرکت میکنیم. با اینکه گیربکس تویوتا، از نوع حوصله سر بر و اقتصادی CVT است و در جهت کاهش مصرف سوخت روی کمری هیبریدی قرار گرفته اما با فشردن پدال گاز با واکنش هایی سریع و بدون تاخیر مواجه میشویم. گویا اصلاحات صورت گرفته در این گیربکس (که تویوتا نامش را e-CVT گذاشته) و گشتاور موتور برقی که از ابتدا در اختیار اتومبیل قرار میگیرد، به خوبی توانسته مشکل تاخیرهای اولیه این قبیل گیربکس ها را رفع نماید. در طرف دیگر جعبه دنده 6 سرعته سوناتا نیز واکنش های تند و در عین حال نرمی دارد و به نظر میرسد که نسبت به نسل های قدیمی هیوندای بهبود یافته. ضمناً این گیربکس تیپترونیک لذت رانندگی بیشتری نسبت به نوع CVT به راننده هدیه میدهد.

خوب از هر آنچه بگذریم سخن شتاب خوش تر است! البته شاید بگوئید که شتابگیری برای یک اتومبیل خانوادگی آنقدرها مهم نیست؛ اما مگر متاهل ها دل ندارند؟! خارج از شوخی، شتاب مناسب در هنگام سبقت گیری میتواند خیلی مفید و کارآمد باشد و حس خوبی به راننده ارزانی دارد. پس بیائید کمی هم در مورد پدال گاز صحبت کنیم. همانطور که از اطلاعات روی کاغد مشخص بود کمری با اسب بخار و گشتاور بیشتر، شتابگیری بهتری دارد و زودتر از سوناتا ما را به مرز سرعت 100 کیلومتر بر ساعت می رساند اما این قضیه اصلاً به معنی کندی سوناتا نیست و محصول هیوندای نیز با شتابی فراتر از انتظار به جلو میتازد. در واقع هر دو اتومبیل به راحتی از پس برادران بنزینی خودشان بر می آیند و در برابر سایر رقبای بازار هم عملکردی عالی از خود نشان میدهند. 
البته اگر شما از کل کل های خیابانی تجارب متفاوتی بدست آورده اید خیلی تعجب نکنید چرا که شرایط شتابگیری اتومبیل های هیبریدی به وضعیت باطری ها نیز وابسته است. در حقیقت یکی از دلایل تند و تیز بودن این قبیل اتومبیل ها، گشتاور خطی حاصل از موتور برقی است که بخصوص در آغاز حرکت به یاری موتور بنزینی میشتابد. اما وقتی شارژ باطری ها ضعیف باشد، بار حرکتی اتومبیل بهمراه وزن باطری ها (و شارژ آنها) به دوش موتور بنزینی خواهد افتاد و در نتیجه اتومبیل با افت شتاب محسوسی مواجه میگردد. البته اتومبیل های امروز ما از پس این شرایط بحرانی هم به خوبی بر می آیند و حتی در زمان کم بودن ذخیره باطری ها باز هم شتاب و سرعت قابل قبولی ارائه میدهند. 
حتماً میدانید که در اتومبیل های هیبریدی واکنش های پدال ترمز کمی متفاوت است و بدلیل سیستم بازیابی انرژی، کمی حس تاخیر و نا امنی در ترمزگیری ها احساس میشود؛ اما به طور کلی ترمزهای هر دو اتومبیل به خوبی از پس جمع و جور کردن خودرو بر می آیند و مشکل اشاره شده هم به قدری خفیف است که خیلی زود به آن عادت میکنید و اصطلاحاً لمش دستتان می آید. تازه نکته مثبت اینجاست که در این سیستم بهنگام ترمز گیری، بخشی از نیروی رو به جلو در جهت شارژ باطری ها هزینه میشود که هم مصرف سوخت را بهینه میکند و هم با حالتی شبیه به معکوس دادن فشار روی لنت ها را کاهش و طول عمرشان را افزایش خواهد داد.
خوب این همه خوبی گفتیم، کمی هم از مشکلات بگوئیم. متاسفانه در هنگام بازی با فرمان، هیچ کدام از این دو، اطلاعات دقیقی از جاده به راننده منتقل نمیکنند و با فرمان دادن های سریع هم متوجه میشویم که هندلینگ هر دو با شرایط ایده آل فاصله دارد. البته این دو مورد با توجه به کلاس بدنه تا حدودی هم طبیعی به نظر میرسد و میتوانیم با دید ارفاق به قضیه بنگریم. به زبان دیگر اگر توقعان را در حد یک سدان خانوادگی نگاه دارید، با توجه به مهندسی قابل قبول شاسی و کمک انواع سیستم های پایداری میتوانید بدون مشکل خاصی از پس پیچ های تند جاده چالوس برآیید اما هرگز با تصور قابلیت های یک سدان اسپرت با فرمان این دو اتومبیل بازی نکنید. در مقایسه باهم باید بگوئیم که بدلیل نرم تر بودن تعلیق کمری، میل به عدم پایداری در محصول تویوتا کمی بیشتر احساس شد اما در عمل میزان چسبندگی هر دو اتومبیل تقریباً در یک سطح قرار دارد. 
راستی حالا که صحبت تعلیق شد این را هم بگوئیم که تویوتا سواری راحت تری دارد و بهتر از محصول هیوندای ما را از کنده کاری های شهرداری در امان نگاه میدارد! البته مالک سوناتا مورد تست، چرخ های اتومبیل را با مدل بنزینی تعویض کرده که این تغییر علیرغم بهبود ظاهر و هندلنیگ، اتومبیل را خشک تر نموده است. در واقع سوناتا هیبرید با رینگ های فابریک خودش سواری نرمی دارد که هرچند همچنان به کمری نمیرسد اما سرنشینان را راضی نگاه خواهد داشت. یک نکته هم داخل پرانتز بگوئیم و آن اینکه رینگ و لاستیک های فابریک سوناتا هیبرید، سوای از بحث نرمی، با آیرودینامیک بهتر در کاهش مصرف سوخت نیز تاثیر گذارند؛ پس قبل از تعویض رینگ ها با مدل زیباتر تمامی زوایای قضیه را در نظر داشته باشید. 
ضمناً هر دو اتومبیل امکان انتخاب حالت های رانندگی متفاوتی را در اختیارمان قرار داده اند که میتوانیم با استفاده از آنها بین استفاده از حداکثر توان یا حداقل مصرف و یا حالتی ترکیبی یکی را انتخاب کنیم. در واقع با انتخاب حالت های بهینه بیشتر روی موتور برقی حساب باز میشود و در حالت اسپرت و یا تخت گاز، هر دو موتور نهایت توانشان را در اختیارتان قرار میدهند. البته از بابت استفاده از شارژ باطری ها هم نگران نباشید چرا که به محض اینکه نیازی احساس شود اتومبیل به صورت هوشمند موتور بنزینی را به کار خواهد گرفت. 

نتیجه گیری

 



همانطور که در طول مقاله مشاهده کردید کمری مقداری نرم تر، پرشتاب تر و اندکی با کیفیت تر ظاهر شد. جدای از اینها سابقه درخشان کمپانی تویوتا در ساخت اتومبیل های هیبریدی (مثل پر فروش ترین اتومبیل هیبریدی جهان؛ یعنی پریوس) و خوش نامی اش در بحث استهلاک هم میتواند کار رقیب کره ای را یکسره کند. اما زود قضاوت نکنید. هیوندای قصه ما هم بیکار ننشسته و با ارائه یک اتومبیل زیبا و پر اپشن، رقابتی سخت و نزدیک را ترتیب داده است. ضمن اینکه سوناتا اندکی جادارتر و کم مصرف تر هم هست.
خوب پس بالاخره کدام را انتخاب کنیم؟! اجازه بدهید قبل از تصمیم گیری نگاهی به برچسب قیمتی محصولات بی اندازیم. در زمان نگارش این متن، تویوتا کمری هیبریدی 2016 فول با قیمت حدودی 240 میلیون تومان در بازار خرید و فروش میشود که حدود 55 الی 60 میلیون تومان گرانتر از هیوندای سوناتا 2017 (یعنی یک مدل بالاتر) است! خوب با نگاهی به شباهت ها و تفاوت های دو اتومبیل متوجه میشویم که این اختلاف قیمت زیادی بالا است. در واقع با اینکه تویوتا کمری اتومبیل خوبی است و در بسیاری از زمینه ها نظر ما را بیش از محصول هیوندای به خود جلب کرد اما بدلیل مشکلات در واردات و عرضه، با افزایش قیمتی بی رویه مواجه شده و در نتیجه سوناتا در بحث ارزش در برابر مبلغ پرداختی شرایط بهتری پیش روی مشتری قرار داده است. 
در پایان ضمن تشکر از همکاری صمیمانه آقایان مجید فراهانی مالک هیوندای سوناتا و مهدی رحمتی مالک تویوتا کمری توجه شما را به جدول خلاصه مشخصات این دو اتومبیل جلب مینمائیم: 
 

مشخصات فنی
مدل هیوندای سوناتا هیبرید تویوتا کمری هیبرید
پیشرانه 4 سیلندر 4 سیلندر
حجم موتور 2 لیتر 2.5 لیتر
حداکثر قدرت 193 اسب بخار 200 اسب بخار
شتاب رسمی 9.3 ثانیه 7.6 ثانیه
مصرف سوخت ترکیبی 4.7 لیتر در صد کیلومتر 5.2 الی 5.5 لیتر در صد کیلومتر
وزن 1590 کیلوگرم 1581 کیلوگرم
قیمت 180 میلیون تومان 240 میلیون تومان